perjantai 27. marraskuuta 2009

Kannanotto älä osta mitään päivän kunniaksi

Koska Luontoliitto viettää tänään älä osta mitään päivää, ajattelin postata pitkästä aikaa omankin kannanottoni asian tiimoilta.

Muistan itse jo köyhänä opiskelijana, vuosia ennen minkäänlaista ekoherätystä ajatelleeni, että minulla on varaa ostaa kaikkea, mitä tarvitsen. Samaa mieltä olen edelleen, tuloista riippumatta. Että jokaisella ihmisellä tällä maapallolla tulisi olla mahdollisuus ostaa kaikki tarpeellinen, ei vähempää, eikä myöskään enempää.

Vihreä Lanka tarttui tämän päivän numerossaan aiheeseen, josta moni on jo kommentoinut verkossa, eli siihen, että Ruotsin Kansanterveyslaitoksen mukaan ravitsemuksen kannalta turhiin elintarvikkeisiin kuluu jopa 40 prosenttia ruokakuluista. En harmikseni jaksanut selata alkuperäistutkimusta kouluruotsipohjaltani, mutta sen käsityksen sain, että tässä turhakkeilla tarkoitettiin etupäässä ravintoköyhiä jälkiruokia, snäksejä, virvoitusjuomia ym. Mahtoikohan alkoholi olla laskettuna mukaan?

No, sen toteamiseen ei ehkä tarvita tieteellistä tutkimusta, että suuri enemmistö laittaa ruokakaupassa mieluummin rahaansa erilaisiin epäterveellisiin heräteostoksiin, kuin luomuun, lähiruokaan ja muuhun kestävään kehitykseen.

Kerran, kun eräs hyvätuloinen tuttavani selitti (olimme juuri keskustelleet luomusta ja lähiruuasta) valitsevansa kaupassa aina hintaryhmän halvimman vaihtoehdon, koska kauppalasku on muutenkin niin järjettömän suuri, sain vain vaivoin hillittyä itseni kysymyästä, että maksaako siinä kauppalaskussa niin paljon lasten muovikääreisiin pakatut sokeri-lisäaine-maitovanukkaat iloisin eläinhahmoin kuvitettuina vai perjantai-illaksi ostettu merkki-herkkujäätelö vai kenties ulkomainen laatuolut vai ehkä vain iso pussillinen espanjalaisia tomaatteja tammikuussa.

No joo, pitäisi tietysti päästä yli tästä yksittäisten ihmisten ja kulutusvalintojen syyttämisestä ja syyllistämisestä ja astua askel eteenpäin siinä, että mitä voisin itse tehdä lisää, että luomun ja lähiruuan valitseminen tulisi keskiverto jauhelihatavikselle edes vähän houkuttelevammaksi.

Viime viikonloppuna minulla oli muuten ilo viedä joukko keski-eurooppalaisia tuttavia suomalaiselle luomutilalle ruokaostoksille. Kokemus oli heille toivottavasti paremmin mieleenjäävä kuin joku perusvisiitti jossain espan souvenier-shopissa. Näkyivät ostavan ennakkoluulottomasti hampunsiemeniä, härkäpapuja ja punaherukkamehua. Täytyypä joskus soittaa perään, ja kysyä, millaisen reseptin ruokaa rakastava italialaismies on mahtanut kehittää meidän kotoisista aineksistamme.

Sitä odotellessa vinkiksi kaikille joululeipureille: Laittakaa porkkanalaatikkoon riisin sijaan ohraa ja munien ja kerman sijaan vaikka kaurakermaa ja soijajauhoja. Kokeilin viikko sitten ja hyvää tuli! Myös pipareita kokeilin ilman munia ja täysjyvävehnäjauhoilla. Hyviä tuli niistäkin, tosin sen verran tarttuvampaa oli taikina, että perheen 8-vuotias ei yksin selviytynyt kaulitsemisosuudesta. Lopputulos kuitenkin palkitsi, sillä minusta vahva viljan maku sopi hyvin yhteen vahvojen joulumausteiden kanssa!

2 kommenttia:

 1. Hei

  Hienoja pointteja sulla. Sitä piti sanomani, että ehkä olisit voinut jotenkin kauniisti huomauttaa tuttavallesi näistä turhakkeista. Kun mainokset ja perhelehdet esittelevät kilvan erilaisia höpöhöpövanukkaita ja -jugurtteja, eivät jauhelihatavikset varmastikaan tule ajatelleeksi aihetta pintaa syvemmältä. On ikävää, että nykyään kansanvalistusvastuu on meillä kanssaihmisillä...

  VastaaPoista
 2. Terve Semi ja kiitos palautteesta! Olisin toki voinut, mutta mun ongelma (joka istuu yllättävän sitkeässä) on se, että musta ei ole ekologian uudeksi johanneskastajaksi. Eli en vaan millään saa osoiteltua sormella ilosesti kuluttavia tuttavia enkä oikein edes viihdy itse ekomarttyyrin sädekehässä... Olen itseasiassa lopettamassa koko blogin pitämistä juuri siitä syystä. En siis siksi, että en itse edelleen haluaisi olla eko ja vähän kuluttava yksilö vaan koska tuntuisi oikeammalta olla sitä kaikkea enemmän salaa..

  Joku voi tietysti sanoa, että tässä kyse samasta kuin keskustan puheenjohtajakisassa, eli kun vastuu alkaa oikeasti painaa, sen kantajat karkaavat yksi toisensa jälkeen kehästä kaikenlaisiin tosi hienoihin ja eettisiin syihin vedoten. Mun tosi hieno ja eettinen syy luopua tästä blogaamisesta löytyy raamatusta ja se on tämä kohta jostain evankeliumista: "kun paastoatte, tehkää se salassa, ettei paastoamistanne näe ihmiset vaan isä, joka on taivaassa".

  Saa sanoa vastaan ja jatkaa keskustelua täällä aiheesta.

  VastaaPoista