keskiviikko 20. toukokuuta 2009

Seitsemän kertaa Puistoruokaa

Sain tänään käsiini kesän puistoruokamenyn.

Koska itse ruokalistasta ei kovasti kiiteltävää kerry, kiitellään ensin muuta sälää:

Julkiset tiedot
: Helsingin 41 leikkipuistoa tarjoaa kesän aikana noin 200 000 ruoka-annosta 1-16 -vuotiaille lapsille. Tämä on hieno asia. Yhden ruoka-annoksen hinta on noin euro. Ei hieno eikä huono. Ruokailijoiden määrät vaihtelevat valtavasti, noin 25:stä 350:een ruokailijaan, jos ruokaa jää yli se heitetään roskiin (eikä esimerkiksi myydä vanhemmille). Varsin kyseenalaista.

Sitten toistaiseksi ei-julkiset tiedot: Puistoruokaa on 9 viikon ajan 5 päivänä (miinus juhlapyhät). Ruuista 9 on kalaruokia (yksi kala per viikko), 7 kasvisruokia (ripoteltuna sinne sun tänne, lakto-vegetaristeille sopivia), pyöreät 0 vegaaneille sopivia ja vajaat 30 liharuokia.

Kasvisruuat ovat: ohrapuuro, mannapuuro, kesäkeitto, kasvishernekeitto ja kolme muuta kasviskeittoa.

Palkokasveja puiston tarjoamat kasvisruuat sisältävät kaksi kertaa (kesäkeitto ja kasvishernekeitto), soijaa, pähkinöitä, siemeniä, linssejä, papuja (kesäkeiton oletettuja vihreitä tarhapapuja lukuunottamatta) ei listalla näy.

Ei ole mikään ihme, jos vihreitten naisten aloite yhdestä kasvisruokapäivästä koulussa ei mene läpi, kun joukkoruokailun kasvisruuan taso on tämä, mikä se on. Edes Meilahden sairaalan henkilöstö- ja opiskelijaruokalassa en kertaakaan (niiden satunnaisen vajaan kymmenen visiitin aikana) ole nähnyt kasvisruokavaihtoehdossa juurikaan muuta proteiinia, kuin juuston sisältämän. Ehkä minulla on ollut vain tosi huono tuuri, sillä ko. ruokala mainostaa ravitsemuksellista osaamistaan näyttävillä seinäplakaateilla heti sisäänkäynnin yhteydessä.

Minkähänlaista kasvisruokaa tarjotaan Belgian Kentissä, jossa kaupunki on julistanut torstait koko kaupungin kasvisruokapäiviksi?

Kentissä vierailleet, kertokaapa näkyikö lautasella papuja tai muuta kasvisproteiinin lähdettä?

3 kommenttia:

 1. Surullisen kuuloinen on totuus. Olin oikeastaan unohtanut, että noita (makeita) puuroja tarjottiin koulussakin tyypillisesti kasvisvaihtoehtoina. Siinä ollaan käsittääkseni aika kaukana minkäänlaisesta ruokaympyrästä. Tarvittaisiin varmaankin jokin keittäjävaltuuskunta käymään tuolla Belgiassa oppia hakemassa.

  VastaaPoista
 2. Eräs kaverini oli ylä-aste ja lukio aikana pesco-vege ja sain siinä sitten tarkastella sivusta koulun kasvisruoka valikoimaa. Ateriat koostui lähinnä perunan ja porkkanan eri muodoista, sattunnaisesta paprikasta ja kesäkurpitsasta. Soijaa, papuja tms ei siellä näkynyt.
  Opiskelen itse jyväskylän yliopistossa, jossa jokaikinen yo-ravintola(kymmenkunta) tarjoaa päivittäin kasvisruokavaihtoehdon jotka ovat monipuolisia, käytössä ovat pavut, soija, juustot, laaja kirjo vihanneksia,siemeniä, palkokasveja,sieniä yms. Lisäksi jokunen ravintoloista tarjoaa päivittäin ihan vegaanisen vaihtoehdon. En tiedä tosin miten muissa yliopistoissa mutta ainkin myös jkl:n amk tarjoaa kasvisruokaa säännöllisesti.

  VastaaPoista
 3. Tarvittaisiin keittäjävaltuuskunta joo, ja lisäksi joku vegaanilähetystö voisi käydä sosiaali-ja terveysministeriä lobbaamassa oikein koostetun kasvisruuan eduista ja edullisuudesta. On ihan älyttömän surullista, että kouluruuasta säästetään niin, että kokolihaa korvataan makkaralla ja tuoreesta leivästä luovutaan kokonaan (en nyt muista mikä kunta oli kyseessä). Kaikille parempi vaihtoehtohan olisi korvata jauhelihaa soijarouheella ja juustokastikkeita hummuksella tm. ravitsevalla ja kalsiumpitoisella.

  VastaaPoista