tiistai 26. toukokuuta 2009

Vaikka ihmiset näkevät nälkää?

Kävin viikonloppuna perinteisillä kahvikutsuilla hörppimässä kupin kuumaa afrikkalaista (rooibos) teetä ja palan mehevää mansikkakermakakkua. Siinä kakkua lusikoidessa pääsin taas kerran myös kertomaan vegaaniprojektistani. Vastaanotto oli myönteistä, kuten yleensäkin. Yksi tokaisu tästä keskustelusta jäi kuitenkin pyörimään mieleeni kotimatkalle ja vielä kotiinkin asti. Se meni näin:

Miksi miettiä jotain veganismia, vaikka ihmiset näkevät nälkää?

Oletin kysyjän tarkoittavan kehitysmaiden nälkäänäkeviä ja vastasin asiaa sen enempää ajattelematta jotain siitä, että minusta jokaisen kannattaa vaikuttaa niihin asioihin, joihin omat vaikutusmahdollisuuden ulottuvat. Ja että minusta on tärkeää, että kaikki toimivat oman hiilijalanjälkensä pienentämiseen, vaikka ei sitä tehdessään pystyisikään ruokkimaan kaikkia maailman nälkäänäkeviä.

Sinänsä vastaus oli ihan ok. Joku siinä jäi kuitenkin kaivertamaan ja vasta kotona tajusin, että niinpä niin, onhan tästä ollut uutisissakin viime aikoina, että

ilmastonmuutos koskettaa kaikkien kipeimmin maailman kaikkein köyhintä osaa väestöstä.

Miksi ihmeessä en sitä tajunnut sanoa. Että vaikka en voikaan lähettää kauppaan jättämiäni juustoa, naudanlihaa ja riisiä kehitysmaiden nälkäisille, hyötyvät juuri he kaikkein eniten valikoivista ostopäätöksistäni.

Ne, joille tämä asia ei ole vielä aivan täysin kristallisoitunut, voivat lukaista alle kokoamani pikku siipaleet tai perehtyä alla oleviin linkkeihin. Puolueetonta tietoa on tarjolla runsaasti niile, keitä maailman nälkäiset oikeasti kiinnostavat!

Näin kirjoittaa plan: "Afrikan sarven alueella säänmuutokset johtavat muun muassa viljasatojen epäonnistumiseen ja lisääntyvään nälkään sekä siihen, että naiset ja lapset joutuvat käyttämään vedenhakuun yhä enemmän aikaa vesivarojen vähentyessä."

Näin uutisoi Yleisradio: "Tutkijat ovat ennustaneet maailman keskilämpötilan nousevan 1,6 - 4 celsiusastetta. (Unicefin) Raportin mukaan kahden celsiusasteen nousu lämpötiloissa tarkoittaisi sitä, että yli 200 miljoonaa ihmistä joutuisi kärsimään nälkää."

Näin YK: "Kaikki maailman köyhät maat kärsivät jo ilmastonmuutoksen seurauksista. Afrikan sarvessa kuivuuskaudet pahenevat ja niiden myötä siirtolaisuus Eurooppaan kasvaa. Ympäristöpakolaisten määrä saattaa kivuta satoihin miljooniin."

Samasta linkistä Ilmatieteen laitoksen pääjohtajan, Petteri Taalaksen näkemys: "Ilmastonmuutoksen aiheuttamat taloudelliset menetykset koettelevat aina rankimmin kehitysmaita, joiden hyvinvointia muutos uhkaa. Esimerkiksi köyhän maan bruttokansantulo laskee aina reilusti luonnonkatastrofin takia. Vuoden 2000 suurtulvat alensivat Mosambikin BKTL:ää 30 prosenttia."

IPPC:n (eli EU:n hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin) raportista Satu Hassi: "Merenpinnan nousu uhkaa tehdä vähintään sata miljoonaa ihmistä kodittomiksi."

Samaa raporttia lainailee Maan ystävät ry: "Ilmastonmuutoksen seurauksia arvioivan raportin tekemiseen on osallistunut 2500 tutkijaa 130 maasta. Raportti vahvistaa jälleen mm., että merenpinnan nousu altistaa sadat miljoonat ihmiset tulville, erityisesti niistä kärsivät tiheästi asutut alavat alueet. Ilmastonmuutoksesta johtuvat tulvat, myrskyt, helleaallot, metsäpalot ja kuivuudet vaikuttavat miljoonien ihmisten elämään ja altistavat heidät ruokapulalle, sairauksille, läheisten ja omaisuuden menettämiselle ja kuolemalle. Ilman ilmastonmuutoksen torjuntaa köyhyyden vähentämistavoitteille saadaan sanoa hyvästit."

Ja näin vielä ulkoministeriö global.finland kehitysviestintäsivustonsa kautta: "Pahimmillaan ilmastonmuutoksen vaikutukset tekevät tyhjiksi kehitysmaiden pyrkimykset köyhyyden vähentämiseksi ja YK:n vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi, kiristävät väestöryhmien välejä alueella, synnyttävät ja kiihdyttävät konflikteja ja ajavat ympäristöpakolaisiksi miljardeja ihmisiä, ruoka- ja vesipulan sekä terveysongelmien aiheuttamasta inhimillisestä kärsimyksestä puhumattakaan."

Tämän kirjoituksen loppukaneetiksi sopii edellisestä linkistä napattu lause, joka toistuu kaikissa tässä käyttämissäni ilmastonmuutos-linkeissä lähes identtisenä:

"Ihmisten elämää ilmastonmuutos uhkaa eniten siellä, missä ihmiset ovat muutenkin kaikkein köyhimpiä"

Tervetuloa veganismi, tervetuloa lähiruokaintoilu, tervetuloa luomu, tervetuloa kohtuullisuus, tervetuloa parempi terveys, omatunto ja globaali oikeudenmukaisuus!

8 kommenttia:

 1. Hei, olisi sinulle yksi muistaminen. Laittaisitko sähköpostiosoitteesi sanojalautaselta@yahoo.com ?

  VastaaPoista
 2. Moi.
  Mielestäni aika outo kommentti minkä sait. Miksi EI mietiä veganismia. Tuskin lihan syöminenkään lisää ruokaa nälkää näkevien lautasille. Usein kommentit "mutta kun jossain on vielä pahemmin ja mikset sinä sitä ajattele" kertovat vain tietämättömyydestä. Ja ne, jotka kommentteja sanovat, eivät usein(omakohtaisen kokemuksen perusteella) itse teen yhtään mitään asioiden eteen.

  Onnea veganismin valitsemisesta, toivottavasti ruokavalio pysyy (ainakin lähes) vegaanisena vuoden jälkeenkin :)

  T:2,5 vuotta vegaanina ollut

  VastaaPoista
 3. Noissa kommenteissa, joita ryhdymme miettimään on todellakin se puoli, että kiinnostuu oikein selvittelemään omaa kantaansa ja pystyy sen perustelemaan itseleen.

  Itse asetan kesän nyt tavoitteeksi totutella enemmän vegaanisiin ruokiin, katselen jopa noita elävänravinnon blogeja...

  Toivon että lapset saa helpommin vedettyä mukaan juttuun, jota itse on kokeillut ja josta itse on ihan varma ; )

  VastaaPoista
 4. Lausahdushan on ihan naurettava, jos miettii kuinka monelle ihmiselle ruokaa riittäisi jos se syötäisiin suoraan kasvisravintona, eikä kierrätettäisi eläimen ruuansulatuksen kautta! Vain murto-osa siitä kalorimäärästä joka syötetään eläimille saadaan takaisin eläinperäisistä tuotteista (liha, maito, kananmuna) Eli sekasyöjä voisi miettiä asiaa pikemminkin omalla kohdallaan.

  VastaaPoista
 5. Onneksi olkoon Kuukauden ruokablogiudesta!

  VastaaPoista
 6. Kiitos kiitos, vielä kun saisi sen "kuukauden blogi"-kuvakkeen laitettua tänne. No ehkä se tunnustus sinänsä ei ole se pointti vaan se, että tänne tulee lisää lukijoita pohtimaan mun ja teidän muiden kanssa maailman parantamista syömällä :)

  VastaaPoista
 7. Pieni sivuhuomautus vielä nälkäongelmaan... Vaikka onkin totta, että ilmastonmuutos heikentää elinolosuhteita Afrikassa, niin suurin syy nälkään esimerkiksi Etiopiassa on hillitön väestönkasvu. Tuohon ongelmaan on täältä Suomesta käsin aika vaikeaa löytää ratkaisua, koska taustalla on poliittisia ja uskonnollisia syitä, minkä vuoksi koko aiheesta on usein vaikea edes keskustella.

  Mutta todellakin, jos kaikki maailman ihmiset ryhtyisivät vegaaneiksi, niin ruokaa riittäisi vielä isommalle porukalle ja ilmastonmuutoskin hidastuisi. Tosin tällä hetkellä ylipaino alkaa monessa kehitysmaassakin olla nälkää suurempi ongelma.

  VastaaPoista
 8. "Nälkäkuolemat ovat sen sijaan aivan selvästi nykyisen uusliberalistisen, rikkaita ja heidän yhtiöitään suosivan politiikan, taloudellisen epätasa-arvon ja tätä edistävän kapitalististen yhteiskuntarakenteiden seurausta." Lainaus on kirjasta 12 myyttiä maailman nälästä, jota suosittelen kesälukemiseksi kaikille, jota aihe vähänkin kiinnostaa. Alla vielä linkki ko. kirjan arvosteluun.

  http://www.tammilehto.info/12myyttia.htm

  Eikö se hillitön väestönkasvu muuten usein liity juuri tuohon köyhyyteen, yksilön olemattomiin vaikutusmahdollisuuksiin omaan kehoonsa ja sosiaaliturvan ja muun infrastruktuurin puutteeseen?

  VastaaPoista