tiistai 9. kesäkuuta 2009

Kolme kertaa kiisseliä

Astrid Lindgrenin lastenkirjaklassikossa, Marikki on eräs hauska kohta, jossa Marikin pikkusiskolta Liisalta kysytään hänen lempiruokaansa.

"Liisa miettii.

- Karviaismarjakiisseli.. ja kiisseli .. ja toinen kiisseli."

Marikki, reipas isosisko selittää sitten Liisan puolesta omenakummun tädille, että karviaismarjakiisseli tarkoittaa karviaismarjakiisseliä, kiisseli on omenakiisseli ja toinen kiisseli ovat kaikki muut kiisselit.

Opiskeluaikana meillä yöpyi joskus muuan hollantilaispoika, joka oli löytänyt tiensä Suomeen AEGEE-nimisen opiskelijoiden hupivaihtojärjestön kautta. (AEGEEn ideana on kansainvälinen hauskanpito ilman että tarvitsee edes nimellisesti kirjautua jonkun maan vaihto-opiskelijaksi.)

Kerran kyseinen hollantilainen tuli luokseni puoliksi juotu vadelmakiisselitölkki kädessään ja kysyi, mitä tämä on. Kerroin rehellisesti, että en tiedä tuotteelle mitään englanninkielistä sanaa, liekö sellaista olemassakaan. Kerroin myös auttavalla kielitaidollani, että Suomessa kaupan kiisselihyllyä käyttävät lähinnä "very young-ones and then again very old-ones". Tämä nimittäin oli senaikainen mielikuvani kiisseleistä, siis jotain hyvin mitäänsanomatonta, jota tarjoillan päiväkoti-ikäisille välipalaksi ja sitten taas vanhainkodeissa liisteriksi, jonka avulla kourallisen lääkkeitä saa alas.

Nyttemmin käsitykseni kiisseleistä on kovasti muuttunut. Suurin syy asennemuutokseen lienee se, että en ole vieläkään oppinut leipomaan kovinkaan herkullisia leivonnaisia ilman munia, maito- ja soijatuotteita tai leivontamargariinia. Rypsiöljyn, omenahillon, kauramaidon, sokerin ja jauhojen seoksesta olen kehittänyt auttavan muffinssitaikinanpohjan, mutta työmäärään nähden lopputulos ei ole mitään sellaista, mitä kovin usein tekisi mieli lähteä yrittämään.

Kiisselit sensijaan ovat vegaaniperheelle luonteva ja erittäin helposti valmistuva herkku makeannälkään ja sitäpaitsi mitä nykyisin tiedetään kotimaisten marjojen terveellisyydestä, kiisselit ovat suorastaan suositeltavaa ruokaa kenelle tahansa.

En rupea nyt tähän kirjoittamaan kaikkia suosikki-kiisselireseptejäni, mutta näin yleisesti voi sanoa, että kiiselini ovat kolmea perustyyppiä: Paksu kiisseli hillon tapaan syötäväksi tai jälkiruokakulhoon kaurakerman kaveriksi (käy myös moniin leivonnaisiin), tavallinen kiisseli tavalliseen käyttöön ja ohut kiisseli (jossa marjat soseena) lasista juotavaksi nektarin tapaan.

Ai niin, jos joku muukin haluaa kertoa täällä omista kiisseli-innovaatioistaan niin olisin todella utelias kuulemaan.

4 kommenttia:

  1. Kiitos, kun muistutit kiisseleistä. Ne todella ovat turhaan unohdettu herkku meidänkin perheessä. Eksoottisin kokeiluni sillä saralla on luultavasti banaanikiisseli. Aika äklöä minun makuuni, mutta perheen tuolloin taaperoikäinen söi ihan himona.
    Jäi kiinnostamaan, että mikä niissä muffineissa on työlästä..?

    VastaaPoista
  2. Työläs vaihe on olevinaan se, että teen sen kauramaidon itse. Ensin jyvät hiutalekoneeseen, sitten hiutaleet veteen turpoamaan. Tunnin päästä kaikki sauvasekottimella rikki ja mössö siivilän läpi. Ei siis kummonen juttu sinänsä, mutta kuitenkin tuplaa leivonnassa syntyvän tiskin ja lisää valmisteluaikaakin tunnilla. Täytyynee varmaan taas joskus kokeilla leipoa kaupan kauramaidostakin.

    Banaaneita ei itse laittaisi kiisseliin, kun niistä saa jäisinä marjojen kanssa (soseuttamalla) niin hyvää jäätelöä tai sitten huoneenlämpöisinä pirtelöä/sosetta.

    VastaaPoista
  3. Hyvä korvike munalle leivonnassa, kokkaamisessa ja ihan silleensäkin on kikhernejauho, eng. gram flour. Oon tehnyt sillä mm. pannareita, makaronilaatikkoa, munakkaita ja tofunugetteja. Siitä tehdään tahnaa/taikinaa, joka käyttäytyy samalla tavalla kuin munamaito kuumennettaessa. Hyvä on lisätä myös leivinjauhetta niin se myös kohoaa vastaavasti kuin muna.

    Sitä löytyy Punnitse&Säästästä sekä isoina säkkeinä Hämeentien Viivoanista, ainakin.

    VastaaPoista
  4. Kiitos vinkistä, täytyypä kokeilla! Punnitse&Säästä on muutenkin hyvä kauppa, olen ostanut sieltä mm. kaikenlaisia kuivattuja vihanneksia ja juureksia nopeuttamaan keittojen ja patojen valmistusta.

    VastaaPoista