torstai 19. helmikuuta 2009

Mars riisiboikottiin

Kuka tietää mitää perinnepiirakoita herkullisempaa. Karjalanpiirakka on välipalojen kunkku. Sopii myös kasvissyöjälle. Hyvää sellaisenaan. Voi ostaa melkein mistä tahansa kaupasta. Ei maksa paljon. On sitäpaitsi lähiruokaa.

Vai onko sittenkään?

Olen jo pitkään miettinyt, miksi ihmeessä suomalaisen perinneruuan, karjalanpiirakan täytteenä käytetään nykyisin pääasiassa aasiassa viljeltyä riisiä? Akuutimmaksi kysymys tulee, kun antaa googlen etsiä tietoa hakusanoilla: riisi ja metaani. Olkaapa hyvät:

"Riisin viljely on merkittävä ilmaston lämpenemistä kiihdyttävä ruuan tuotantomuoto. Riisiä viljellään etupäässä vesittämällä peltoja. Osa pelloista on ollut alun perin luhtasoita ja ruovikoita, osa kuivempaa maata. Maan ollessa veden peitossa tapahtuu mätänemistä, josta syntyy metaania. Metaanin kasvihuonevaikutus on yli 20 kertaa hiilidioksidia voimakkaampi." (Lähde:Suomen luonnonsuojeluliitto)

"Riisin ympäristövaikutukset ovat samaa luokkaa kuin maitotuotteiden, sillä riisin viljelyssä syntyy runsaasti metaania. Ympäristövaikutusten puolesta riisiä voi verrata nautaeläinten tuotteisiin. Peruna on huomattavasti parempi valinta kuin riisi." (Lähde:Finfood)

"On huomattava, että myös riisinviljelyssä vapautuu paljon metaania - peräti 16% ihmisen aiheuttamista päästöistä. Lisäksi riisi tuodaan meille Suomeen aina kaukaa. Siksi riisi kannattaakin korvata vaikkapa kotimaisilla ohra- tai spelttisuurimoilla. Perinteisen riisipuuron sijaan kannattaa kokeilla esimerkiksi kauramaitoon keitettyä ohrapuuroa." (Lähde: Ilmasto.org)

Täällä anoppilassa on sitäpaitsi käytössäni massiivinen, mahtava leivinuuni. Taidanpa siis laittaa hetkesi koneen kiinni ja ruveta leipomaan oikeita perinnepiirakoita oikealla ohrapuuro-, peruna-, porkkana- ja punajuuritäytteellä. Myös marjaröttösiä voisi kokeilla ja juuresrieskoja ja kaalipiirakkaa ja ohraleipää.. Anopilla nimittäin reseptikirjoissa löytyy!

4 kommenttia:

 1. Hei! Kiitos mielenkiintoisesta blogista! Olen itsekin alkanut vähentää lihan ja maitotuotteiden käyttöä ja suosia kotimaista ruokaa. Aihe siis kiinnostaa, ja sinulla on mukavan monipuolinen näkökulma asiaan!

  VastaaPoista
 2. Food for thougt! Ei se ole aina niin itsestään selvää, että kasvisruokakaan on ekologisesti ja eettisesti kestävää, varsinkaan näin pohjoisilla leveysasteilla.

  VastaaPoista
 3. Olen hylännyt riisin jo aikapäiviä sitten ja nykyään, kun sitä joku tökkää nokkani eteen, ei se edes maistu hyvälle. Varsinkin koulussa tarjoiltava vitivalkoinen riisi - ei maistu niin miltään! Ohra, speltti ja muut viljat ovat paljon maukkaampia ja ravintoaineissa riittää

  VastaaPoista
 4. Minunkin suuhuni nimenomaan ohrapiirakat ovat NIIN herkkua, että jos karjalanpiirakoita leivon (kotona opittua taito), niin ehdottomasti ohraa tai perunaa. Ja kieltämättä ohra toimii muutenkin lisäkkeenä hyvin.

  Mutta ruokavaliossani on kieltämättä yksi iso heikkous: sushi. Kalalajit ja riisi ovat aika kestämätön yhdistelmä. Mutta tyynnyttelen mieltäni nauttimalla sushia vain harvoin ja sitten nautinnolla.

  VastaaPoista