torstai 5. maaliskuuta 2009

Kasvissyöjän läskit ja leipä

On muuten täysi harhaluulo, että vegaanidieetillä laihtuisi -siis ainakaan vahingossa. Omat kokemukseni ovat olleen päinvastoin suorastaan negatiivisia, nimittäin jos tarkastelee kasvissyöntiä pelkästään painonhallintanäkökulmasta.

Kun 16-vuotiaana aloin kasvissyöjäksi, korvasin lihapullat ja kalapuikot voileivillä (ja karkkipusseilla) ja -yllätys yllätys, lihoin.

Kun nyt 30-vuotiaana jätin pois eläinkunnan (lukuunottamatta kalaa silloin tällöin), korvasin ison määrän elintarvikkeita alkuun etupäässä leivällä (ja perunalla) - ja lihoin taas.

En ole karppaususkovainen, mutta epäilen silti, ettei yletön tärkkelys-hiilihydraatin popsiminen ole kovin terveellistä.

Tiedän toki, että täysjyväviljasta terveellisyydestä on runsaasti tieteellistä näyttöä, mutta en silti usko, että siitä voisi vielä vetää sellaista johtopäätöstä, että leipää on todella syötävä 6-9 viipaletta päivässä ja siihen vielä pastat ja puurot päälle, niin kuin Leipätiedotus ry:n ja KTL:n sivuilla meitä kehoitetaan tekemään. Onhan myös oliiviöljyn, punaviinin ja tumman suklaan syömisellä todistettuja terveysvaikutuksia, eikä niitä silti kehoiteta syömään kilokaupalla.

On sitäpaitsi syytä olla kriittinen myös "tieteellisesti todistetusta" ruokapropagandasta, sillä kuten aiemmassa maitoa käsittelevässä tekstissäni totesin, näiden kampanjoiden takana on usein vahvat taloudelliset intressit, kuten ylläpitää kotimaista/Eurooppalaista viljan- tai maidontuotantoa.

On myös selvä, että kun täysjyväviljan terveysvaikutuksia tutkivat kymmenet huippututkimusryhmät huippuyliopistoissa ympäri Eurooppaa, täytyy tuloksiakin tulla. Enkä tällä tietenkään tarkoita sitä, että tutkijat olisivat myyneet itsensä ja manipuloisivat tuloksia. Tarkoitan lähinnä sitä, että jos Suomalaista mustikkaa, lakkaa, kanttarellia, nokkosta, voikukkaa tai montaa muuta kasvia tiedemaailma tutkisi samanlaisella innolla ja rahoituksella, mitä mahtaisimmekaan saada tulokseksi. Ehkä koko maailma aina Afrikan yläluokkaa myöten söisi pian Suomalaista voikukkaa ja männynkuorta, 6-9 annosta päivässä, koska ne ovat niiiiin terveellisiä!

Tässä muuten linkki hyvin ja perusteellisesti toteutetuille leipäkriittisille sivuille. Sivuston tekijä on löytänyt mm. monta laajaa tutkimushanketta, jossa täysjyväviljan lisääminen koehenkilöiden ruokavalioon ei yllättäen tuonutkaan toivottuja terveysvaikutuksia.

Omakin paino pysyy muuten taas kurissa, kun muistan popsia viljoja vain kohtuudella ja mikä tärkeintä, käydä aina välillä lenkillä juoksemassa kehon säätelymekanismit kuntoon. Erään lääketieteen professorin sanoin: "Nämä kehon omat ruokahalunsäätelymekanismit eivät näyttäisi vähäisellä liikunnalla oikein toimivan niin kuin pitäisi".

1 kommentti:

  1. Lihominen onnistuu, oli ruokavalio mikä tahansa. Jos puputtaa leipää ja pastaa päivät pitkät, lihoo taatusti. Vegaaniruokavalio itsessään ei tee kenestäkään läskiä (laihduinhan itsekin vegaaniksi ryhdyttyäni parikymmentä kiloa), kunhan muistaa syödä kunnolla. Sama koskee luonnollisesti myös sekasyöjiä ja lakto-ovovegetaristeja.

    Elina/chocochili.net

    VastaaPoista