Tänään vedin kumihanskat käteen ja painuin ulos. Aikomukseni oli tietysti kerätä nokkosia ja niin teinkin. Parhaat nokkospuskat olin tsekannut jo etukäteen ja tänä vuonna onnistuin välttämään pahimmat koirankusetuspaikatkin. Maltti ei tosin riittänyt kerätä raaka-aineet kuin yhteen lettutaikinaan ja yhteen porkkana-nokkoskeittoon.
Onneksi nokkoskausi on vasta juuri alkanut, joten luotan aurinkoisiin päiviin ja siihen, että jaksan vielä kerätä monta pussillista tätä vihreää kultaa kuivuriinkin.
Niille, jotka vielä epäilevät, maksaako vaiva kykkiä niiden inhottavien polttiaisten keskellä hiukan dataa nokkosen ravinto-ominaisuuksista:
Tuore nokkonen sisältää /100g (sulkeissa pinaatin sisältämä määrä vastaavaa ravintoainetta)
Rautaa 4,4 mg (1,3), mikä on 30% päivän saantisuosituksesta ryhmässä +/-30v naiset
Kalsiumia 594 mg (88), 75% päivän saantisuosituksesta ryhmässä +/-30v naiset
Sinkkiä 1,7 mg (0,9), yli 100% päivän saantisuosituksesta kaikissa ryhmissä
Folaattia 194 ug (48,1), 100-50% päivän saantisuosituksesta ryhmästä riippuen
C-vitamiinia 175 mg (60), yli 100% päivän saantisuosituksesta kaikissa ryhmissä
Lähde: Fineli
Ainoa ravintoaine, mitä pinaatti (nopeasti katsoen) sisälsi nokkosta enemmän, oli karotenoidit (A-vitamiin esiaste).
On muuten tosi sääli, että pakastettua tai kuivattua nokkosta ei (juuri) kukaan myy. Eikä taida myydä edes kotimaista pinaattia, vaan kaikki pakastevihannekset tuntuvat tulevan suunnilleen Hollannista asti.
Tietääkö muuten kukaan, missä muodossa esim. pakastepinaatti tänne Hollannista tulee? Tuoreena heti sadonkorjuun jälkeen, joka sitten täällä kiehautetaan ja pakastetaan? Vai peräti pakasteina, joita sitten kylmäkuljetusautoilla ajellaan tänne Euroopan läpi?
Harmittaa muuten, kun kotimaisilla kasviksilla pärjääminen vaatii käytännössä hirveästi omaa keräily- ja viljelyintoa.. Hollantilaisia pakastepinaatteja on kyllä tullut talven mittaan osteltua varsin säännönmukaisesti ja monia muitakin Hollantilaisia/Italialaisia/Espanjalaisia tuoreruokia kuten omenoita, parsakaalia ja pakasteherneitä. Mikähän kotimaisen ruuan lobbausmafia pitäisi perustaa, jos haluaisi saada edes (tuoreita) pakasteherneitä kaupasta suomalaisella alkuperällä?
Kurpitsapiirakkajäätelö
3 viikkoa sitten
Luin sun ja Laman lumon postaukset peräkkäin, ja ne täydentävät hauskasti toisiaan. Villivihanneksiin pitää perehtyä juuri nyt!
VastaaPoistaOon halunnut kokeilla nokkosia jo pitkään, mietityttää vain että kuinka puhtaalta paikalta niitä kannattaa kerätä. Tuskin ihan keskustan puistosta tietenkään, mutta käykö ihan omakotitalon pihan nokkoset? Ajatellen pakokaasuja sun muita.
VastaaPoistaYrttien keruuseen pätevät samat säännöt, kuin kaikkeen muuhunkin luonnontuotteiden keruuseen. Minimietäisyys isoon valtatiehen on keruupaikalta 50 metriä, poimia ei pidä teollisuusalueiden läheltä, eikä asutuskeskuksista.
VastaaPoistaItse tulkitsen tätä ohjetta niin, että etsiydyn kauas teistä ja tehtaista, mutta asutuskeskusissa poimin välttäen niitä tekstissäkin mainitsemiani koirankusetuspaikkoja. Vaikka koiranpissat pesisikin yrteistä pois, on koirien käyttämillä alueilla maaperässä runsaasti nitraatteja, jotka kasvit imevät juuriinsa. Kenenkään tuntemattoman ihmisen omakotitalon pihamaaltakaan ei kannata poimia, sillä tontilta voi löytyä vanhoja kompostinpohjia (taas nitraatteja maaperässä) tai sitten innokas puutarhuri on lannoitanut piha-alueensa luonnonyrttien kannalta elintarvikekelvottomiksi. Alla vielä suora lainaus Arktisten Aromien sivuilta sekä linkki.
"Kasvit keräävät itseensä myös ympäristöstään haitallisia aineita, jotka ovat peräisin ympäristösaasteista, kasvinsuojeluaineista ja lannoitteista. Siksi luonnonyrttien poimimista on vältettävä mm. teiden varsilta, asutuskeskuksista, saastuttavien teollisuuslaitosten ja lämpökeskusten läheltä. Lannoitetuilta viljely- ja metsäalueilta sekä torjunta-aineilla käsitellyiltä alueilta ei yrttejä ole suotavaa kerätä korkeiden nitraattipitoisuuksien ja myrkkyjäämien vuoksi."
Lähde: http://www.arctic-flavours.fi/index.php?mid=5_148&la=fi