maanantai 12. lokakuuta 2009

Ruusunmarjat kuiviksi ja säilöön

Käppäilin viime viikolla Helsingin kaupungin ruusutarhan ohitse ja huomasin, että ruusunmarjakausi on edelleen voimissan. Nypin innoissani erimuotoisia ruusunmarjoja taskut täyteen ja rupesin kotona aukomaan niitä. Hoh hoijaa. Ruusunmarjojen perkaaminen on sen verran puuduttavaa hommaa, että siinä on lähes pakko ruveta innovatiiviseksi.

Ja niin kävi, että lopetin siementen kaivelemisen marjakuppien sisältä ja laitoin sen sijaan kertaalleen halkaistut marjat hyötykasvikuivuriin. Annoin kuivurin hurista yön yli ja aamulla kippasin kuivuneet marjat tehosekoittimeen, jonka leikkuuterät ovat jo onnellisesti hieman tylsistyneet.

Terät tekivät sen mitä toivoinkin, hakkasivat siemenet ulos kuivista marjoista, jonka jälkeen marjat ja siemenet oli todella helppo perata (siis erotella toisistaan). Laitoin kuivat marjanpuolikkaat takaisin tehosekoittimeen ja sadattelin mielessäni, etten vieläkään ole ostanut sitä sähköistä kahvimyllyä, jolla olisin saanut marjanpuolikkaani nätiksi jauheeksi, mutta ihan kelpo hiutaleita tästäkin prosessista syntyi. Otin tuotoksistani jopa kuvia, mutta niin energinen en vielä ole, että saisin kuvat julkaistua tälle sivulle :)

Mikä tämän tekstin merkitys siis oli? Todistaa, että lähiruokakokkaus on pohjimmiltaan suurta välineurheilua? No ei, vaan ruusunmarja on jäänyt kummittelemaan mieleeni todella pahoin laiminlyötynä lähiruokana siitä lähtien, kun kerran näin puliukon keräämässä ruusunmarjoja suureen alepan muovikassiin kaupungin puistikosta. Nostin mielessäni hattua puliukolle, joka ei halunnut jättää ilmaisia vitamiineja puskiin paleltumaan kuten 99% suomalaisista muuten tekee.

Seuraavan kerran törmäsin ruusunmarjaan elävänravinnon kurssilla, jossa opettajalla oli käytössään kaupan valmista ruusunmarjajauhetta (sitä meilläkin on käytetty mm. myslin seassa tai myslin tapaan). Kysyin opettajalta, eikö hän kerää itse ruusunmarjoja ja vastaus oli, ettei missään tapauksessa, kun niiden perkaamisessa on niin iso työ.

Lopullisesti löysin ruusunmarjat omaan ruokapöytääni pian sen jälkeen, kun jouluna 2008 sain päähäni että vuodesta 2009 pitäisi tulla jotenkin erilainen, että minun pitäisi ruveta fennovegaaniksi (missä en kylläkään ole lähestulkoonkaan onnistunut). No jokatapuksessa miettiessäni kalsiuminlähteitä uusiksi, huomasin, että nokkosen lisäksi myös ruusunmarja sisältään hirmuiset määrät kalsiumia ja sitäpaitsi satokausi ajoittuu kätevästi syksyyn, kun taas nokkosta pukkaa keväisin.

Ruusunmarjan täydelliset ravintotiedot löytyy täältä, alla muutama itseäni kiinnostava poiminta:

Tuore ruusunmarja sisältää /100g:

Kalsiumia 257 mg (sama määrä maitoa sisältää vain puolet siitä, eli 121 mg)

C-vitamiinia 1250 mg (sama määrä kuorittua appelsiina sisältää vaivaiset 51 mg

Eli ei muuta kuin muovipussi mukaan ja kaupungin puistikkoihin keräämään. Ruusunmarjoja on sikälikin hauska kerätä, että harva koira pissii niin korkealle, että ruusunmarjoja popsiessa tarvitsisi sille uhrata ajatuksta.

Ai niin, käyttövinkkejä kuivatun ruusunmarjan käyttöön otetaan innolla vastaan. Itse olen käyttänyt niitä tähän mennessä myslin seassa ja sitten myös salaatissa, siten että olen ensin antanut niiden pehmetä mausteöljyssä. Antoi kivan makean säväyksen. Toimisi varmaan myös erilaisissa sämpylä- ja piirakkataikinoissa porkkanaraasteen tapaan. Wokkiin ja ohrattoon aion myös vielä kokeilla noita öljyssä pehmitettyjä ruusunmarjanhiutaleita kunhan vaan kerkiän.

5 kommenttia:

  1. Hyvä idea toi aurinkokuivatut ruusunmarjat! Itse poimin mummolan ruusupuskista pussillisen marjoja, mutta kaivelin kyllä kiltisti siemenet pois ja käytin marjat tuoreina. Ne menivät aamusmothieen ihan sellaisenaan, enkä raaskinut muuhun käyttää.

    VastaaPoista
  2. Hyvä idea tuo aamusmoothiekin! Itse en ollutkaan älynnyt käyttää tuoreita ruusunmarjoja mihinkään muuhuin kuin kiisseliin. Aamupirtelöihin on kyllä muuten käytetty melko ennakkoluulottomasti kaikenlaista raparperistä mustaherukkaan ja karviaismarjaan.

    VastaaPoista
  3. Olen itsekin nähnyt ruusunmarjoista tehtävän ainoastaan kiisseliä tai teetä, mutta pikaisella kuukkelituksella löytyi reseptejä leipään, kastikkeeseen, piirakkaan, keittoon, kanan marinadiin, munakkaaseen ja jopa ketsuppiin. Eli täytynee ryhtyä testailemaan. Ja kaivelemaan siemeniä, jos löytyy puska jostain muualta kuin parkkipaikalta tai tien vierestä.

    VastaaPoista
  4. Luin tämän postauksen jo viikkoja sitten ja päätin samantien tutustuttaa itseni ja perheeni kuivattuihin ruusunmarjoihin. Nyt niitä on popsittu kohtuullisen ahkerasti reilun viikon ajan. Melkein 3v. söisi hampaat rouskuen kuivattua ruusunmarjaa sellaisenaankin vaikka kuinka paljon.

    VastaaPoista
  5. Hauska kuulla! Ja täytyypä itsekin uskaltaa kokeilla tarjota kuivattuja ruusunmarjoja lapsille myös ihan sellaisenaan ja katsoa mitä sanovat. Kuivatut omenathan meillä katoavat sitä mukaan, kun niitä ehdin viipaloida ja kuivattaa. Niitä popsivat perheen 2- ja 8-vuotias sekä kaikki heidän kaverinsa lähes rajattomasti..

    VastaaPoista