perjantai 23. tammikuuta 2009

Kiinalaista ruokaa perunasta?

Luin eräästä ruokalehdestä jutun Suomessa asuvasta kiinalaisperheestä ja siitä minkälaisen ruokakulttuurin he olivat täällä asuessaan itselleen kehittäneet. Jutusta jäi mieleen, miten he olivat keksineet käyttää halpaa, helposti saatavaa suomalaista raaka-ainetta, perunaa pohjana tyypilliselle kiinalaiselle ruualle, wokille.

Niksi oli siinä, että perunat piti suikaloida pienen pieneksi (kuten wokkivihannekset yleensä) ja huuhdella kylmällä vedellä liian irtonaisen tärkkelyksen poistamiseksi (koska lopputuloksesta ei haluttu perunamuussia).

Halusin myös säästää aikaa sekä vähentää ruuanvalmistuksessa syntyvän biojätteen määrää. Molempiin tavoitteisiin pääsee helposti, kun jättää perunat kuorimatta. (Kuoren mullassa mahdollisesti elävät mikrobit kuolevat kypsennyksen aikana.)

Heitin siis puoli säkillistä kuorimatonta perunaa sekä melkein kokonaisen sellerin niine hyvineen monitoimikoneeseen, huuhtelin kaiken vedellä reikäkattilan läpi, maustoin seoksen muutamalla suolarakeella, etikalla, kuivatulla sitruunamelissalla sekä tilkalla siirappia ja löin pannulle tirisevän kuuman rypsiöljyn päälle.

Annoin seoksen paistua vain sen verran, että vihannekset jäivät oikeaoppisesti rapeiksi, mutta kun yritin syödä wokkiani, joku tökkäsi vastaan.
En tiedä, missä kohtaa olin käsittänyt perunan wokkaamisen väärin, olinko vain wokannut sitä liian vähän aikaa vai kummitteliko mielessä pelko mahdollisista mikrobeista perunan kuoren pinnalla (seoshan oli al dente, ehkä mikrobitkin olivat vielä henkitoreissaan..), mutta ruoka jäi tälläkertaa lautaselle.

Onneksi myöhemmin illalla keksin paistaa perunaselleritaikinastani rapeita "pihvejä" öljytyllä paistinpannulla. Syödessäni näin syntynyttä verratonta herkkua huomasin "keksineeni" röstin. Googlaamalla rösti, löytää muuten paljon sillä nimellä kulkevia reseptejä. Joihinkin on lisätty sieniä ja monenlaisia juureksia, aika monissa on myös sidosaineena kananmunaa ja vehnäjauhoa. Tässä yksi vegaanillekin sopiva, linkki on Iltasanomien ylläpitämälle Ruokala-sivustolle. Heidän reseptistään suosittelen kyllä korvaamaan bataatin vaikkapa ruokalusikallisella siirappia :o)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti