maanantai 5. tammikuuta 2009

Ruokake tahi muona

Sain joululahjaksi Mats-Eric Nilssonin kirjan Petos lautasella. Aloitin lukemisen innokkaasti ja sain heti takakannesta ulos kiinnostavan yksityiskohdan, jonka muistamisella voi keräillä pisteitä kotitekoisissa tietokilpailuissa. Kuinka paljon lisäaineita keskivertokuluttaja syö keskimäärin vuodessa teollistuneissa maissa? Oikea vastaus on 6-7 kiloa. Kirjassa kerrottiin myös, että savukinkku ei välttämttä ole savua nähnytkään, vaan savun maku saattaa olla peräisin kinkkuun ruiskutetusta nestemäisestä savuaromista. Myös luonnonvanilijalla ratsastavassa kalliimman hintaluokan jäätelössä luonnonvanilijaa saattaa olla vain nimeksi ja todellinen vanilijan maku tulla keinotekoisesta aromiaineesta.

Kirjan lukeminen herätti minussa halun paitsi syödä vähemmän teollisesti pitkälle jalostettua ruokaa, myös halun erottaa tällaisen halvan lisäainemössön oikeasta ruuasta nimeämisen avulla.

Kun Eu-säädökset kielsivät sanan voi käytön muussa kuin oikeassa voissa, tuli tunnetulle tavaramerkille Voimariini kiire keksi uusi riittävän läheinen nimi. Oivariini olikin loistoidea, miltei samat kirjaimet, miltei sama äänneasu ja kuitenkin eri sisältö (vieläpä osuva ja postitiivinen merkitys.) Ruokakerman muuttaminen pelkäksi Ruoka nimeksi oli mielestäni vähemmän onnistunut.

Nyt ehdottaisinkin, että kaikkea teollisesti valmistettua, lisäaineilla ehostettua ruokaa alettaisiin systemaattisesti kutsumaan muonaksi. Sana kuvaisi hyvin sitä merkitystä, joka eineksille ihmisillä jo muutenkin on. Täyttää vatsan, on ihan ok, muttei ole kuitenkaan sitä ihan oikeaa kotiruokaa, mitä toivottaisiin.

Toinen enemmän arvolatauksia sisältävä olisi sitten ruokake, joka on saanut inspiraationsa sanasta vaimoke. Tietääkseni tähän sanaa liittyy jonkilainen hierarkia avoliiton ja avioliiton välillä jälkimmäistä suosien ja vaimoke sanan käytöllä halutaan selvästi osoittaa, että kyse ei ole siitä oikeasta aviovaimosta.

Ruokake olisi siis ei siis ihan oikeaa ruokaa, mutta vähän sinne päin kuitenkin.

Se, käyttäisikö sanaa muona vai ruokake, kertoisi heti, kumpaan leiriin puhuja kuuluu, teollisen ruuan arjen pelastajana vastaanottajiin, vai keittiössä hikipäässä harrastaviin viljelypalsta ja luomupiiriihmisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti