maanantai 26. tammikuuta 2009

Sorruin mäkkäriin

25.1.09 vaihtui Kiinalainen uusi vuosi. Tapausta juhlittiin näyttävästi myös Helsingin Lasipalatsiaukiolla, jossa mekin olimme koko perheen voimin. Koska tyttäreni oli juhlassa myös esiintymässä olimme paikalla liioitellun aikaisin (kerrankin näin päin). Sateinen ja kylmä ilma sai meidät kuitenkin värisemään vilusta jo paljon ennen esityksen alkamista joten päätimme etsiytyä jonnekin sisälle.

Jos seurueessa on 1- ja 7-vuotiaat lapset, eikä pussin pohjalla kovin paljon rahaa on houkutus valita pikaruokapaikka melkoisen suuri. Näin myös tein ja hyvin tietoisena valintani epäsopivuudesta vuoden teemaan kurvasimme manskun suurten keltaisten kaarien alle ja ovesta sisään.

Lapsille valinta ruuasta oli tietysti helppo, mutta minun oli mietittävä pitkään. Naudanlihaa ei, joten hampurilaiset olivat poissuljetut. Entäs salaatit? Yhdessä oli kanaa, toisessa jauhelihaa ja kolmannessa sinihomejuustoa. Siis ei.

Kuten moni vaikeaa valintaa tuskasteleva, niin minäkin päädyin ottamaan mäkkärin sisäänheittotarjouksen, josta oli ihmisenkokoinen mainos ulko-ovien vieressä.

Kanawrap ja kahvi. Kananlihaa tulin syöneeksi tässä pikkupikkuannoksessa ehkä 10 grammaa, lisäksi oli ohut leipä ja hiukan salaattia sekä kahvi, jonka tarkoitus oli pitää näläntunne loitolla iltaan asti, että pääsisin kotiin oikeiden linssipatojen äärelle.

Kotiin asti minun ei kuitenkaan tarvinnut odottaa. Kiinalaisen musiikin jytkyessä, kovaäänisten pauhatessa, lohikäärmenukkien lentäessä kepeiden tanssijoiden yllä ja taidehakkujen iskiessä isosta jäälohkareesta esiin vuoden eläimen, härän uljasta muotoa mussutin kiinalaisittain grillattua tofuvarrasta iloisen väkijoukon puskiessa molemmilla puolillani.

Kaikkiin ruokakojuihin en ryysiksen vuoksi valitettavasti päässyt tutustumaan, mutta minusta näytti että paljon muutakin vegaanille sopivaa oli tarjolla: nuudeliannoksia, bambunlehtiä, kevätrullia, riisi ja soijapohjaisia jälkiruokia, kasviskeittoja.

Mikä vahinko onkaan, ettei MCDonalds konsepti lähtenyt liikkeelle Amerikan sijaaan vaikkapa Kiinasta, Intiasta tai Japanista. Vai miltä sinusta kuulostaisi haukata pikkurahalla iso pala merilevään kääräistyä lämmintä riisikasviskakkua, dippailla pieniä rapeita kevätrullia makeaan chilikastikkeeseen ja hörppiä haaleaa vihreää teetä isosta pahvimukista samalla kun jälkikasvu telmisi pallomeressä oranssien penkkien ja tuolien sisustamassa pikaruokalassa.

Vaikka mikäänhän ei estäisi näiden IntiaKiinaJapani paikkojen sisustusta olemaan astetta esteettisempi ja astioitakin aitoa käsityötä reilunkaupan hengessä.

2 kommenttia:

  1. Joskus vois olla kiva käydä syömässä ulkona, mutta vegaanille on aika vähän tavaraa tarjolla, ainakin Torniossa. Istu siinä sitten kädet ristissä, kun kaverit vetää silmät renkaina bicmacia vieressä. Eikä ole edes nälkä...

    VastaaPoista
  2. Mun haave on, että lihansyönti marginaalistuisi niin, että eräänä päivänä vannoutunut pihvinsyöjä joutuu istumaan purukalusto lepotilassa vieressä katselemassa, kun kaikki tavikset popsivat jossain mäkkärin tapaisessa perusmättöpaikassa ituhampparia ja punajuuripirtelöä :-)

    VastaaPoista