torstai 16. huhtikuuta 2009

Lapseni Marko makkara ja Jaana jauheliha

On lähes kohtuuttoman epäreilua, että tällainen työkseen vegaanisia ruokia kokkaava äiti saa pojan, jonka lempiruoka on makkara sekä tytön, jolle kelpaa mössö kuin mössö, kunhan siinä vain on jauhelihaa seassa. Ymmärrän kyllä että tietty kriittisyys uusia makuja kohtaan kuuluu lapsuudessa asiaan. Onhan se kehitysbiologisesti ajatellen hyvä, että lapsuudessa kun elimistö on erityisen herkkä ja haavoittuva, ei mikä tahansa (myrkky)marja tai vihreä(myrkky)vihannes kelpaa ateriaksi.

Ymmärrys siitä, miten pikkulasten ruokaennakkoluulot ovat ihmiskunnan metsästäjä-keräilijä-vaiheessa palvelleet lajinsäilymistä, ei kuitenkaan loputtomasti jaksa lohduttaa terveellisyyden-eettisyys-kotimaisuus bermudankolmiossa räpiköivää kotikokkia/äitiä.

Nyt olisikin teillä hyvät lukijani erinomainen tilaisuus auttaa miestä mäessä ja laittaa tulemaan pomminvarmoja (fenno)vegaanisia reseptejä, jotka maistuvat LAPSILLE ikähaarukassa 1-7 vuotta.

Ja reseptiksi ei kelpaa keitetty makaroni paljaaltaan (sitä meillä syödään jo monta kertaa viikossa) eikä myöskään öljyssä paistetut keitetyt perunat (makkaran kanssa), mitä kuopus söisi kyllä jokapäivä, jos vain saisi.

Tuntuu omituiselta, että itse olen useimmiten niin niin tyytyväinen omiin keitoksiini, että silloin harvoin kun ravintolassa tulee käytyä, harmittaa jälkeenpäin turha rahanmeno (kotona kun olisi saanut parempaa ja pienemmällä rahalla..). Esikoiseni sensijaan ylistää kouluruokaa, pikaruokaa, ravintolaruokaa, kyläruokaa, mitä tahansa ruokaa parempana kuin kotiruoka. Kuopus puolestaan pitäytyy niin tiiviisti kiinni rintaruokinnassa, ettei kiinteä sapuska ylipäätään jaksa kiinnostaa (sitä makkaraa lukuunottamatta..)

Eli apua kaivataan. Ja reseptin tulisi olla paitsi terveellinen ja vegaani, myös halpa, helppo ja raaka-aineiden mieluiten lähikaupasta ostettavissa..

Odotan reseptivyöryä palautelaatikkooni :)

12 kommenttia:

  1. Hieno kirjoitus. Linkkasin blogisi lähes samoista huolista omaan blogiini. Toivottavasti se oli ok ?!

    En itse siis osaa antaa muutakuin vertaistukea. Olen kuitenkin löytänyt yhden mukavan blogin, jossa "peikkoäiti" saa lapsensa syömään ruokiaan. Löytyisikö näistä teille sopivia. http://rollit4.blogspot.com/

    Ja ainakin voi lukea, että joillekin lapsille tuollainenkin ruoka maistuu ; )

    VastaaPoista
  2. Tottahan toki mun blogia saa linkittää omille sivuilleen. Ihan vapaasti. Luin vähän peikkoäitiä ja muistui siinä taas mieleen, että kyllähän ne munkin muksut sentään jotain mun keitoksia on syöneet ihan halukkaasti. Täytyypä taas päivittää blogia kun ehtii.

    VastaaPoista
  3. Moikka, häiritsen sinua vielä ja jätin pienen aamiaishaasteen blogiini. Ei ole pakko jatkaa jos et halua, mutta olisi ihan kiva tietää ;o)

    VastaaPoista
  4. Mulla ei ole kokemusta lasten ruokkimisesta, mutta kuvittelisin, että onnistumisen salaisuus on sama kuin lapsellisten aikuistenkin kanssa: ruuan pitää näyttää ja maistua mahdollisimman tutulta ja yksinkertaiselta. Siis vaihdetaan lempiruokien aineksia tyyliin perunamuusi ja soijarouhepyörykät, eikä mainita asiasta kuin erikseen kysyttäessä. Rasva, paistinpannu ja täyteläiset mausteet tuppaavat vakuuttaa fundislihistitkin.

    Jos enkku taipuu, näistä saattaa irrota vinkkejä:
    http://vegweb.com/index.php?PHPSESSID=43b63dbe0495eb9c848eb306a07f202f&board=148.0
    http://vegandad.blogspot.com
    http://veganlunchbox.blogspot.com

    VastaaPoista
  5. Osa näistä on ainakin siskon lapsille hyvin maistunut, osan kuvittelisin maistuvan(huomaa konditionaali). Tytöt ovat hiukan nirsoja, mutta tottuneita kasvisraaka-aineisiin, joita siskokin pääasiassa käyttää.
    Makaronilaatikko http://heviosasto.blogspot.com/2009/04/sita-sun-tata.html
    Onhan näitä, mutta tässä pari, aika perusperusta kyllä ovat..
    Papu-perunakiusaus http://heviosasto.blogspot.com/2009/02/papu-perunakiusaus-ja-tomaattinen.html
    Hernekeitto http://heviosasto.blogspot.com/2009/01/taivainen-hernekeitto.html
    Pyttipannu http://heviosasto.blogspot.com/2009/01/pydri.html

    VastaaPoista
  6. Suurkiitos kaikille resepteistä ja vinkeistä! Yritän tarttua ideoihin. Makaronilaatikko, jossa olis vaan muutamia (jauhelihan)harmaaksi kulahtaneita papuja ja aivan pieneks pilkottuja vihanneksia valkojauhomakaronin seassa saattais justjust upotakin niihin.. siis edellyttäen tietysti, että se kaikki peitettäisiin juuri ennen tarjoilua valtaisalla ketsuppimäärällä, etteivät pystyisi erottamaan raaka-aineita punaisen tomaatti-etikka-sokeri-suola-lisäaine-tahnan alta :( Ja kasvispyttipannusta ne varmaan nyppis ne perunat kaiken muun seasta ihan mielellään. Tänään muksut popsi yhteensä 15 kalapuikkoa (isänsä kanssa), eli lisäproteiinille olis selvästi kovasti kysyntää!

    Soijarouheesta en oo kauheen innostunu, vaikka se niille kelpaakin (taas kerran ketsupilla naamioituna tosin.) Mut katsotaan! Onneks pähkinät, mantelit, auringonkukansiemenet, ja mung-idut maistuu niille, ja nuorempi popsii lisäks vihreitä tarhapapuja ja juo soijamaitoa (sekä mun tekemiä soijavanukkaita), eli ei oo ihan retuperällä koko ravitsemus.

    VastaaPoista
  7. Oletko kokeillut Falafelia tai hamppupihvejä? Ne maistuvat monelle lihan ystävälle.

    VastaaPoista
  8. Enpä ole, joten täytyykin kokeilla. Hampun kokeilu on muutenkin ollut suunnitelmissa jo pitkään, joten täytynee aloittaa hamppupihvistä!

    VastaaPoista
  9. Olen sujuvasti piilottanut erilaisia papuja tomaattimurska- tai perunapohjaiseen sosekeittoon, jota jauhelihaa rakastava lapseni söisi vaikka kuinka paljon :) Viime viikolla tein virheen, enkä soseuttanut tomaatti-linssikeittoa, siitä tuli vähän irvistelyä, mutta söi kuitenkin. Päälle voi murustella tofua, tai nakata paahdettuja auringonkukan tai kurpitsan siemeniä, nam! Myös pannulla paahdetut leipäkuutiot takaavat, että soppa kuin soppa menee alas, joten joskus kyse voi olla "presentaatiosta"!

    VastaaPoista
  10. Toi on hyvä. Pahaksi onneksi poikani (kohta 2v) suhtautuu äärimmäisen epäluulosesti kaikkeen, minkä koostumusta ei pysty heti ensisilmäyksellä määrittämään. Ei siis todellakaan mikään piltti/bona-vauva! Mutta sosekeitto-kikka toimii aikuisilla erinomaisesti ja 7-vuotiaalla tyttärelläkin kohtalaisesti.

    VastaaPoista
  11. Lasten nirsoilu ei kyllä ole mikään pelkästään kasvisruokaan liittyvä juttu - itselläni oli joskus kausi, jolloin kaikki paitsi makarooniruuat oli enemmän tai vähemmän pahaa.
    Todennäköisesti lapsiin vaikkapa makkarassa vetoaa suola ja rasva - ehkä vastaavan makuyhdistelmän voisi saada muuallekin. ;)

    VastaaPoista
  12. Jep, lasten nirsoilu on tosiaan maailmanlaajuinen ilmiö eikä liity mihinkään tiettyyn ruokavalioon. Meillä lisähaasteen tekee kuitenkin se, että kun puolivuotta sitten lapsilla oli about 10 (suht terveellistä) ruokaa, joista pitivät, niin enää niitä on alle 5. Mutta eteenpäin mennään. Viime viikolla tyttöni teki mulle listan 6sta lempiruuastaan ja vain 4:ssä niistä oli lihaa, Jes! Lupasin tehdä kaikki 6 ruokaa hänelle kuuden seuraavan viikon aikana (lihaversiot soijaproteiinilla tm. huijaten, mitä en tietenkään kertonut hänelle.)

    VastaaPoista